meterkasten.info

Meterkasten.info

Oude meterkasten die gebruikt maken van draaistoppen (smeltpatronen) kunnen gevaarlijk zijn zeker als u vaak uw installatie overbelast dit wil zeggen veel apparaten op een groep. Nieuwe installatieautomaten reageren aanzienlijk sneller op overbelasting zo voorkomt u brand.

Te veel apparaten tegelijk op een groep, zeker in bijvoorbeeld de keuken trekken veel stroom. Dit kan een groep overbelasten waardoor draaistoppen (smeltpatronen) of installatieautomaten doorslaan. Hierdoor ontstaat niet alleen elke keer een vervelende situatie maar ook een gevaarlijke situatie. Extra groepen of als dit niet mogelijk is een nieuwe meterkast is dan aan te raden.

Veelal in oude woningen zijn groepenkasten te vinden met slechts een paar groepen. Deze worden beveiligd door middel van draaistoppen (smeltpatronen) en in sommige gevallen ontbreekt er ook een aardlekschakelaar. Hierdoor is een installatie alleen beveiligd tegen kortsluiting of overbelasting maar niet tegen elektrocutie en het voorkomen van brand bij het optreden van lekstromen naar aarde. In alle nieuwe meterkasten zitten tegenwoordig minimaal twee aardlekschakelaars, dit is omdat de NEN-1010 dit voorschrijft.

Belangrijke NEN-1010 voorschriften:

– Er mogen niet meer dan vier groepen achter één aardlekschakelaar worden geplaatst.
– Vanaf twee groepen moeten er minimaal twee aardlekschakelaars worden toegepast.
– Iedere groepenkast moet zijn voorzien van een hoofdschakelaar.
– Gebruikte componenten dienen dubbelpolig af te schakelen (fase en nul)
– Wanneer een gebouw een woonfunctie heeft (woning, hotel, pension) dan dienen alle elektriciteitsgroepen te zijn beveiligd achter een aardlekschakelaar.
– Wasmachine, droger, vaatwasautomaat etc. moeten ook achter een aardlekschakelaar tenzij deze VAST zijn aangesloten (b.v. met een wasmachineschakelaar)

What clients say

See all testimonials